26 Янв Statui VII la Chișinău
Mimi // Pentru că banii obținuți din actorie nu îi ajung nici pentru strictul necesar, un actor a găsit o altă îndeletnicire care încântă lumea
Statui vii sau mimi chiar pe stradă. Sunt „scene” pe care începem să le vedem și la Chișinău, grație unor actori care au preluat exemplul unor asemenea îndeletniciri de peste hotare.
Aplauzele
Chiar dacă părinții nu au fost prea încântați atunci când a ales să-și continue studiile la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice (AMTAP), Eduard Cernat se vedea deja pe scena teatrului.
Conștient că salariul unui actor nu îi va ajunge nici pentru strictul necesar, încă fiind pe băncile facultății, Eduard a început să-și câștige pentru o bucățică de pâine în plus.
„Salariul de actor nu îmi ajunge nici pentru a-mi plăti chiria apartamentului. Aplauzele publicului sunt cele care „hrănesc” un actor, dar mai e nevoie și de bani pentru a trăi cât de cât decent”, ne spune actorul de la Teatrul municipal „Satiricus Ion Luca Caragiale” din Chișinău.
Inspirat de la actori străini
Inspirat de la colegii de peste hotare, dar și din internet, Eduard a decis să adune o trupă de actori mimi și vivanți pentru diferite evenimente publice și private. Și i-a reușit.
Pe moment, acesta are lângă el alți șase colegi, actori și ei, care prestează astfel de servicii – statui vii.
„Când avem mai multe comenzi, ne împărțim așa ca să reușim. Toți sunt profesioniști, pentru că sunt actori și își fac bine meseria, altfel nici nu aveam să accept să facă parte din echipă”, susține Eduard.
„Te ciupesc și așteaptă să reacționezi”
Prima ieșire în public a fost cea mai grea și nu o va uita niciodată. Era în anul doi de facultate.
„Urma să fiu statuie vivantă în fața unui centru comercial. Stăteam nemișcat, treceau oamenii pe lângă mine și li se părea că sunt statuie. După care, atunci când observau că m-am mișcat, se apropiau și mă întrebau în engleză dacă nu îmi este foame sau dacă vreau vreo cană cu ceai, după care discutau între ei în limba română. Uneori, oamenii special mă trag de degete, mă ciupesc să vadă dacă sunt viu și cum voi reacționa. Nu am dreptul să reacționez în vreun fel, pot doar să le fac din ochi, dar mai mult nimic. Experiența de actor îmi este utilă, pentru că orice ar face omul, eu nu reacționez, să zâmbesc sau să spun ceva”, spune „actorul vivant”.
A mers și peste hotare, la Geneva și în Franța, unde la fel a fost mimi și statuie vivantă. „În Franța am mers într-o vacanță de două săptămâni și am fost statuie vivantă și mimi chiar în stradă. La ei poți face bani din asta, doar că eu nu întindeam pălăria să-mi pună bani în ea. Mimam cum le șterg parbrizul la mașină, le umflam roțile. Toți reacționau cu umor și, astfel, își făceau dispoziție. Pe când la noi suntem primiți altfel. Sperăm să cultivăm această artă și aici”, ne spune Eduard.
Actor și croitor
Toate costumele actorilor mimi și statui vivante sunt confecționate de către Eduard și echipa sa.
„Hainele sunt ale noastre, care mai vechi, care mai noi. De pe la prieteni luate. Le coasem, descoasem și facem ceea ce ne trebuie. Le vopsim frumos și le pregătim pentru „întrebuințare”. Bunăoară, la aripioarele de înger am lucrat mai bine de două luni. Sunt făcute din pene naturale, adunate cu grijă și puse una lângă alta. Nu este ușor, dar plăcut”, zâmbește Eduard.
Mimi la evenimentul tău
Statuile vii sunt solicitate acum la diferite evenimente private, în special nunți și zile de naștere ale copiilor. Aceștia întâmpină oaspeții și animă atmosfera pe parcursul petrecerii.
De asemenea, se pot plimba printre invitați, interacționa cu ei și pot să alterneze momentele de imobilitate cu cele de mișcare sau gesturi de pantomimă.
„Avem comenzi, încet, dar mergem înainte. Ceea ce peste hotare este vechi deja, la noi abia acum începe să apară. Este interesantă reacția oamenilor. Unii te tratează cu umor, alții se feresc. Menirea noastră este doar să creăm o atmosferă frumoasă, de neuitat și parcă ne reușește. Chiar și atunci când merg în vizită la prieteni, aceștia mă roagă să le întâmpin mai întâi oaspeții, după care să trec și eu alături de ei”, ne spune actorul.
Mimi în capitală
Visul de acum a lui Eduard este să „adune” mai multe statui vivante care să stea pe strada pietonală. „Vreau să fac ceva frumos, să atrag lumea în țara asta, pentru că foarte mulți pleacă. Vreau să văd oameni cu fețe senine, nu crispate, să zâmbească și să se bucure de viață, pentru că una avem”, conchide tânărul.
No Comments